maanantai 24. syyskuuta 2012

Happy Birthday to you yeah!

Jälleen juhlinnan paikka. Tänään syntymäpäiväänsä viettää yksi suurimmista roolimalleistani ja vahvin nainen, jonka tiedän. Hyvää syntymäpäivää, Lovely Linda!

Linda McCartney. Suuri nimi, suuri sydän, suuri persoona. Täytyykö edes sanoa, että ihailen häntä suunnattomasti? Pelkästään se, että hän selvisi järjissään siitä seikasta, että hänen aviomiehensä sattui olemaan maailman kuuluisimpia ihmisiä, on hatunnoston arvoinen suoritus. Mutta se vimma, jolla Linda puolusti elämää ja läksi yksin vastustamaan lihateollisuutta, on todellinen syy, miksi hän ansaitsee tämän tekstin. 
Sillä ilman Lindaa, tuskinpa minäkään ylihuomenna kauhoisin koulussa ruokani siitä pienemmästä metallilaatikosta, jossa lukee KASVIS. Tai saattaisin, ei koskaan pidä sanoa ei ikinä, mutta en usko sitä. Ilman Lindaa en koskaan olisi muotoutunut täksi ihmiseksi, joka olen nyt. Tiedättekö, mitä Paul sanoi Lindan kuoltua? "Suurin kunnianosoitus, minkä ihmiskunta voisi Lindalle osoittaa, olisi, että se alkaisi kasvissyöjäksi". Osittain tämän takia minäkin porkkanaa puputan: mutta on taustalla muutakin, luonnollisesti. Mutta haluaisitko sinä kunnioittaa vahvaa roolimallia? Se on helppoa. Edes kyseenalaista lihansyöntisi. Edes vähennä sitä. Maailma kiittää. 
Mitä muuta Linda on opettanut? Ei ole mikään pakko olla huippumalli tai täydellinen klassinen kaunotar, ja voi saavuttaa sen elämänsä rakkauden. En sano, etteikö Linda olisi kaunis, onhan hän, mutta ei sellaisella virheettömällä tavalla, vaan luonnollisesti ja aidosti. 
Plus sitten se välistä unohtuva asia, eli Lindan valokuvaustaidot. Ihailen Lindan valokuvia: ne ovat niin aitoja, hetkeen tarttuvia, täydellisen omalaatuisia. Niinkuin vaikka kuva haukottelevasta Jimi Hendrixistä. Linda oli mestari. Vaikka se välillä unohtuukin.
Kiitos, Linda, inspiraatiosta ja siitä, että olet kaikille nuorille naisille täydellinen esikuva. Hyvää syntymäpäivää toivottaa fanisi Suomesta. Onnea 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Keep Blogger tidy- hate only when necessary!