lauantai 25. elokuuta 2012

Huomiotta jäänyt moka

Tiedättekö, minusta on aina hurmaavaa nähdä, miten lempibändieni historiat kietoutuvat toisiinsa. Tämä on yksi suurimmista syistä, miksi jaksan lukea elämänkertoja toisensa jälkeen. Meinaan, eikö olisi hirveän mielenkiintoista tietää, mistä kaikki ne ihanat biist ovat saaneet inspiraationsa? Ja selvittää se historianpolku: esimerkiksi, Lady Gaga on inspiroitunut muunmuassa Queenistä,  Queen mm. Beatlesista, Beatles mm. Chuck Berrystä jne. Minä haluan tietää taustoja: mikä sai sanoittajan tekemään tälläiset sanoitukset? Mistä tämä kappale kertoo? Missä elämäntilanteessa ihana kitaristi on ollut tehdessään tätä sooloa? Ehkä olen outo, mutta ainakin tiedän näistä asioista paljon!
  Ja kiitos elämänkertojen, huomasin tämän aika huvittavan faktan. Kaikkihan tietävät Decca Recordsin legendaarisen lausahduksen Beatlesista, kun nämä hakivat Deccalle levyttämään: "Emme pidä heidän soundistaan, ja kitarayhtyeet ovat menossa pois muodista", mutta harvempi on tietoinen Beatlesin omasta, vastaavanlaisesta mokasta. Nimittäin, lueskelin eilisillalla Mark Blaken Queen-elämänkertaa (Queen:Is This The Real Life? Rockin kuninkaaliset), kun silmiini sattui tekstinkappale, jossa kerrottiin Freddie Mercuryn entisen bändin, Ibexin, toivottomasta levy-yhtiön hausta. Miten tämä Beatlesiin liittyy? No, tottakai yhtye haki myös populaarimusiikin cooleimpien tyyppien suojaan, nimittäin Beatlesin Apple Records-levymerkille- huonolla menestyksellä, kuten voi arvata.
  Eli historia toistaa itseään: miettikää nyt, Beatles päästi Freddie Mercuryn näpeistään, suuren, loistavan Freddie Mercuryn (joka tosin kulki vielä nimellä Freddie Bulsara tai Fred Bull)- auts! Taisi Paul McCartneyn bisnesvainu olla flunssan sumentama.
  Vaikka mistäs sen tietää, päätyikö lopulta äänite kenenkää Beatlen tietoisuuteen, vai jumittuiko se muiden demonauhojen joukkoon Applen toimistoihin. Niin tai näin, ehkä Queenille oli parempi että näin kävi, sillä lopultahan Apple kaatui sisäisten ongelmien takia, ja sitäpaitsi, jos Ibex olisi kiinnitetty, ei koko Queeniä olisi olemassa!
  Mutta hauska yhteensattuma, jonka varmaan moni on jättänyt huomaamatta. Itse en ollut tästä koskaan kuullut, ja ajattelin sen lauantain ratoksi teillekkin julkaista.

2 kommenttia:

  1. Hahaa aika hassu juttu :D Mietin tässä, että olisikoan Apple kaatunut, jos Freddien bändi olisi kiinnitetty Applelle? Olisian siinä niinkin voinut periaatteessa käydä, että Apple olisi Freddien ansiosta kääntynyt uuteen nousuun...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, tuotapa en tullutkaan ajatelleeksi. Olisihan se voinut olla se yhtiön tarvitsema piristysruiske. Kuka tietää!

      Poista

Keep Blogger tidy- hate only when necessary!