sunnuntai 18. elokuuta 2013

Chocolate Sunday

Pitkästä aikaa ajattelin antaa teille pureskeltavaa- ihan siis kirjaimellisesti. Sain pari kuukautta sitten brasilialaiselta meilikaveriltani brigadeiron ohjeen, ja nyt ajattelin jakaa tämän taivaallisen herkun teidänkin kanssanne.
  Brigadeiro on siis brasilialainen suklaaleipomus, joka koostuu niin yksinkertaisista aineista kuin kondensoidusta maidosta eli tiivistemaidosta, voista ja kaakaojauheesta. Tiedän, tiedän. Mitä ihmettä on kondensoitu maito? 
  Oma kondensoidun maidon metsästykseni on tarina sekin. En ollut ikinä kuullutkaan moisesta, joten päätin googlettaa sen, ja löysin keskustelupalstan jolla kummasteltiin kyseistä ainesosaa. Joku keskustelijoista osasi neuvoa että sitä saa Prisman hyllystä, joten fiksuna päätin sitten odottaa että pääsisin isompaan Prismaan. Matka vei Joensuuhun asti, josta rahtasin kaksi tölkkiä tätä mannaa kotiin lähes 500 kilometrin päähän.
  No, sitten viikonloppuna läksin ostamaan jotain paikallisesta, aivan tavallisesta S-marketista, ja arvaatte varmaankin että kookosmaidon vieressä kökötti sievästi rivi peltitölkkejä kondensoitua maitoa. 
  Älkää ikinä uskoko keskustelupalstoihin. Eli siis kondensoitua maitoa saa tavallisesta ruokakaupasta, sieltä kookosmaidon ja muun sellaisen vierestä. Useampaakin laatua. Itse käytin seuraavaa:
Kuva Googlesta
Mutta siis takaisin brigadeiroon. Brigadeiron valmistaminen on yksinkertaista, mutta se vaatii aikaa, sillä seosta kuumennetaan reipas puolisen tuntia, minkä lisäksi sen pitää jäähtyä ja jähmettyä ja sen jälkeen vielä muovailu. Mutta on työ on taatusti sen arvoista, sillä nämä vievät kielen mennessään!
Brigadeiro (n. 20 kpl koosta riippuen)
1 tölkki kondensoitua maitoa
1 rkl voita
3 rkl kaakaojauhetta (siis leivontaan tarkoitettua)

Lisäksi koristeluun esim. tummaa kaakaojauhetta, kookoshiutaleita, nonparelleja tms. 
Massaan voi myös heittää maun mukaan esimerkiksi kuivattuja marjoja tai hedelmiä, chiliä, pähkinärouhetta, keksinmuruja tms.

Kaikessa yksinkertaisuudessaan ohje kuuluu että mittaa ainekset kattilaan ja kuumenna miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen. Ja kun sanon että koko ajan, myös tarkoitan että koko ajan. Tämä on aikalailla samanlaista kuin toffeen tekeminen- hylkää se ja se kostaa sinulle kitkerästi. Brigadeiro ei kuitenkaan pala ehkä aivan niin herkästi joten ei paniikkia!
  Seosta pitää kuumentaa niin kauan, että se muuttuu kiinteämmäksi ja alkaa irrota pohjasta. Edelleen, aika lailla samanlaista kuin toffeen kanssa. Koostumusta voi myös testata vesilasikikalla: pudota pieni nokare massaa lasilliseen kylmää vettä, ja jos massa pysyy yhtenä pallona ja on maistettaessa suht kiinteää, alkaa brigadeiro olla valmista. Itselläni keittoaika oli noin puoli tuntia, induktioliedellä aika on kuulemma paljon lyhyempi, mutta tavallisella kuumennusaika vaihtelee lieden tehosta riippuen.
  Anna valmiin, mukavan kiinteän seoksen jäähtyä kunnolla (ja tässä pitää olla maltillinen sillä kunnolla jähmettynyttä seosta on paljon helpompi muotoilla!) esimerkiksi viileäkaapissa. 
  Ja sitten vain muotoilemaan! Hiero käsiisi pieni nokare voita (ei liikaa, muuten lopputuloksena on hyvin liukasliikkeinen suklaapallero), ota teelusikalla haluamasi kokoinen nokare massaa ja pyörittele käsien välissä pyöreäksi palloksi. Sen jälkeen kierittele pallo kahta lusikkaa apuna käyttäen haluamassasi päällysmateriaalissa.Vain mielikuvitus on rajana! Brasiliassa on olemassa jopa brigadeiro jossa päällyksenä käytetään parmesaaniraastetta, mutta.. tyylinsä kullakin!
  Malta vielä hetki ja laita valmiit brigadeirot hetkeksi jääkaappiin jähmettymään- ja sitten, nauti!
  Nettiä surffaillessani löysin vaikka minkälaisia variaatioita brigadeiron valmistamisesta- massan voi esimerkiksi lusikoida tai pursottaa karamellivuokiin jolloin saa aikaiseksi todella söpöjä makeisia. Hieman löysempää (eli vähemmän aikaa kypsennettyä) brigadeiromassaa voi käyttää esimerkiksi leivosten väliin tai päälle, jäätelön kastikkeeksi, hedelmädippinä.. vaihtoehtoja on vaikka miten paljon.
  Nyt lähden vilkaisemaan omia jähmettyneitä brigadeirojani ja nappaan niistä vielä kuvan. Hyviä kokkailuja!

PS. Olen basisti enkä mikään valokuvaaja joten kuva on tarkoitettu vain havainnollistamaan brigadeiron olemusta. Vasemmalta oikealle: punaisia nonparelleja, mantelijauhetta, kookoshiutaleita ja tummaa kaakaojauhetta. Nyt maistelemaan!

2 kommenttia:

  1. Vou miten ihanan näköisiä!! Sust on tulossa kovempi leipuri ku musta ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos! Ja heh ehkä on vielä matkaa teikäläisen tasolle :) Mutta kiitos kommentista!

      Poista

Keep Blogger tidy- hate only when necessary!