maanantai 19. elokuuta 2013

Deaky day!

Ja niin! Jälleen aika yhdelle muistamiselle- taisin jo sanoa että kirjoitan muutakin kuin synttäripostauksia mutta eihän tämä ole ensimmäinen kerta kun juksaan. No, kuitenkin, tänään juhlapäivää viettää eräs aivan superihana muusikko nimeltään John Deacon! 62 vuotta lasissa!
  John Deacon, iso sielu pienen nimen takana. Valitettavasti John on suurelle maailmalle aika tuntematon tyyppi- se Queenin basisti, jos sitäkään. Se on sääli, ihan vain maailman takia- koska ainakin useimpien elämäkertojen mukaan John on todella ujo ihminen, se tuskin häntä itseään niin paljon haittaa. Mutta minkä taiteilija maailma Johnissa menettääkään!
 Silti, ehkä ujous on juuri Johnin upein puoli ja se, mikä saa minut nostamaan hattua tälle loistavalle basistille- on äärettömän rohkaisevaa ja kunnioitettavaa, että ujo ja omassa yksityisyydessään viihtyvä henkilö voi saavuttaa jotakin noin suurta- olla osana musiikkimaailman valloituksessa. On siistiä huomata, ettei välttämättä tarvitse olla rääväsuinen ja äänekäs saavuttaakseen jotain- hiljaisella taitavuudella voi saavuttaa paljon enemmän.
  Mistäs me Johnin muistamme? Harva tietää miten monen suurhitin takaa löytyy nimi John Deacon. I Want to Break Free, Another One Bites The Dust, You're My Best Friend- vain muutaman suurimman nimetäkseni. Lisäksi Johnin nimistä löytyy monen monta tuntemattomammaksi jäänyttä mutta silti aivan loistavaa biisiä- monen monta biisiä, jotka kannattaa tarkistaa.
  Mutta edelleenkin, ennen kaikkeahan John oli ja on edelleenkin basisti, ja pahuksen kova sellainen. Monen Queenin kappaleen bassoraita on aivan tolkuttoman monimutkainen, yllättävä ja aina mielenkiintoinen. Lisäksi, kuten isäni sanoi, Johnilla on se jokaisen hyvän basistin ehdoton lahja: osata soittaa instrumenttia niin että se näyttää lähestulkoon pitkästyttävän helpolta, vaikka todellisuudessa taustalla on täydellinen keskittyminen soittamiseen.
  Vai mitä?
    Mutta mutta. Kello tikuttaa kohti nukkumaanmenoaikaa, joten jätän nämä löpinät sikseen ja päästän teidätkin jatkamaan elämäänne- mutta sitä ennen pari Deakybiisiä, tottakai! Tässä pari omaa suosikkiani (ja joo ei, ei niitä tavallisimpia).
  Hyvää syntymäpäivää John, sinä upea, ihana mies. Paljon onnea!
Ihan ensin, aivan valtavan ihana Spread Your Wings.

Toiseksi You and I, joka on edellisen tapaan tappoihana. Music is flowing in the darkness.. sopii hyvin tähän hetkeen.

Huomaan vasta nyt, että kaikki suosikkini Johnilta ovat enemmän tai vähemmän balladeja- mutta haittaako se? Ei kai, koska laatu on näin ihanaa. In Only Seven Days, olkaa hyvä.
Viimeisenä vielä sateiseen syyssäähän Rain Must Fall.


sunnuntai 18. elokuuta 2013

Chocolate Sunday

Pitkästä aikaa ajattelin antaa teille pureskeltavaa- ihan siis kirjaimellisesti. Sain pari kuukautta sitten brasilialaiselta meilikaveriltani brigadeiron ohjeen, ja nyt ajattelin jakaa tämän taivaallisen herkun teidänkin kanssanne.
  Brigadeiro on siis brasilialainen suklaaleipomus, joka koostuu niin yksinkertaisista aineista kuin kondensoidusta maidosta eli tiivistemaidosta, voista ja kaakaojauheesta. Tiedän, tiedän. Mitä ihmettä on kondensoitu maito? 
  Oma kondensoidun maidon metsästykseni on tarina sekin. En ollut ikinä kuullutkaan moisesta, joten päätin googlettaa sen, ja löysin keskustelupalstan jolla kummasteltiin kyseistä ainesosaa. Joku keskustelijoista osasi neuvoa että sitä saa Prisman hyllystä, joten fiksuna päätin sitten odottaa että pääsisin isompaan Prismaan. Matka vei Joensuuhun asti, josta rahtasin kaksi tölkkiä tätä mannaa kotiin lähes 500 kilometrin päähän.
  No, sitten viikonloppuna läksin ostamaan jotain paikallisesta, aivan tavallisesta S-marketista, ja arvaatte varmaankin että kookosmaidon vieressä kökötti sievästi rivi peltitölkkejä kondensoitua maitoa. 
  Älkää ikinä uskoko keskustelupalstoihin. Eli siis kondensoitua maitoa saa tavallisesta ruokakaupasta, sieltä kookosmaidon ja muun sellaisen vierestä. Useampaakin laatua. Itse käytin seuraavaa:
Kuva Googlesta
Mutta siis takaisin brigadeiroon. Brigadeiron valmistaminen on yksinkertaista, mutta se vaatii aikaa, sillä seosta kuumennetaan reipas puolisen tuntia, minkä lisäksi sen pitää jäähtyä ja jähmettyä ja sen jälkeen vielä muovailu. Mutta on työ on taatusti sen arvoista, sillä nämä vievät kielen mennessään!
Brigadeiro (n. 20 kpl koosta riippuen)
1 tölkki kondensoitua maitoa
1 rkl voita
3 rkl kaakaojauhetta (siis leivontaan tarkoitettua)

Lisäksi koristeluun esim. tummaa kaakaojauhetta, kookoshiutaleita, nonparelleja tms. 
Massaan voi myös heittää maun mukaan esimerkiksi kuivattuja marjoja tai hedelmiä, chiliä, pähkinärouhetta, keksinmuruja tms.

Kaikessa yksinkertaisuudessaan ohje kuuluu että mittaa ainekset kattilaan ja kuumenna miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen. Ja kun sanon että koko ajan, myös tarkoitan että koko ajan. Tämä on aikalailla samanlaista kuin toffeen tekeminen- hylkää se ja se kostaa sinulle kitkerästi. Brigadeiro ei kuitenkaan pala ehkä aivan niin herkästi joten ei paniikkia!
  Seosta pitää kuumentaa niin kauan, että se muuttuu kiinteämmäksi ja alkaa irrota pohjasta. Edelleen, aika lailla samanlaista kuin toffeen kanssa. Koostumusta voi myös testata vesilasikikalla: pudota pieni nokare massaa lasilliseen kylmää vettä, ja jos massa pysyy yhtenä pallona ja on maistettaessa suht kiinteää, alkaa brigadeiro olla valmista. Itselläni keittoaika oli noin puoli tuntia, induktioliedellä aika on kuulemma paljon lyhyempi, mutta tavallisella kuumennusaika vaihtelee lieden tehosta riippuen.
  Anna valmiin, mukavan kiinteän seoksen jäähtyä kunnolla (ja tässä pitää olla maltillinen sillä kunnolla jähmettynyttä seosta on paljon helpompi muotoilla!) esimerkiksi viileäkaapissa. 
  Ja sitten vain muotoilemaan! Hiero käsiisi pieni nokare voita (ei liikaa, muuten lopputuloksena on hyvin liukasliikkeinen suklaapallero), ota teelusikalla haluamasi kokoinen nokare massaa ja pyörittele käsien välissä pyöreäksi palloksi. Sen jälkeen kierittele pallo kahta lusikkaa apuna käyttäen haluamassasi päällysmateriaalissa.Vain mielikuvitus on rajana! Brasiliassa on olemassa jopa brigadeiro jossa päällyksenä käytetään parmesaaniraastetta, mutta.. tyylinsä kullakin!
  Malta vielä hetki ja laita valmiit brigadeirot hetkeksi jääkaappiin jähmettymään- ja sitten, nauti!
  Nettiä surffaillessani löysin vaikka minkälaisia variaatioita brigadeiron valmistamisesta- massan voi esimerkiksi lusikoida tai pursottaa karamellivuokiin jolloin saa aikaiseksi todella söpöjä makeisia. Hieman löysempää (eli vähemmän aikaa kypsennettyä) brigadeiromassaa voi käyttää esimerkiksi leivosten väliin tai päälle, jäätelön kastikkeeksi, hedelmädippinä.. vaihtoehtoja on vaikka miten paljon.
  Nyt lähden vilkaisemaan omia jähmettyneitä brigadeirojani ja nappaan niistä vielä kuvan. Hyviä kokkailuja!

PS. Olen basisti enkä mikään valokuvaaja joten kuva on tarkoitettu vain havainnollistamaan brigadeiron olemusta. Vasemmalta oikealle: punaisia nonparelleja, mantelijauhetta, kookoshiutaleita ja tummaa kaakaojauhetta. Nyt maistelemaan!

keskiviikko 14. elokuuta 2013

Bloggaajan paluu

Viimeinkin, herra ties miten monen viikon jälkeen, ruudun tälle puolelle rauhoittuu mahtavan kesän viettänyt lukion kakkosluokkalainen! Ette usko miten vaikea on aloittaa taas bloggaamista- en tiedä, mistä aloittaisin!- mutta kun tämän saan kirjoitettua niin uskon että saatte viimeinkin lukea jotain muutakin kuin syntymäpäiväpostauksia tai muuta sellaista.
  Tosiaan. Kesä oli ja meni, siitä jäi käteen valtava määrä uusia tuttavuuksia, muistoja ja opittuja asioita, myös hieman surua ja nuhaa mutta kaiken kaikkeaan, tämä kesä oli aivan huippu. Nyt on kuitenkin aika kaivaa laskin pöytälaatikosta, täyttää kynäpenaali ja ryhtyä opiskelemaan oikein kunnolla. Heti ensimmäiseen jaksoon olin vaarassa saada oikein kunnon tappolukkarin mutta onneksi siitä lähti yksi kurssi pois joten ehdin ehkä jopa elämäänkin tämän pakerruksen lomassa.
  Ei jestas miten kuivaa tekstiä. Koulua koulua koulua. No, se tässä on kyllä ollut parin viime päivän päälimmäisin asia, mutta eiköhän koulunalkushokki mene pian ohi.
  Jälleen kerran kysyn taas (ehkä turhaan koska en ikinä ehdi tai jaksa toteuttaa niitä) mielipiteitänne- mitä haluatte lukea? Mikä ajankohtainen aihe olisi sellainen, josta minun pitäisi kirjoittaa- tai olla kirjoittamatta? Minulla on luonnoksissa parikin kirja-arvostelua kesken joten niitä on tulossa pikapuoliin jahka saan ne viimeisteltyä, ja samoin on pari bändiesittelyä luvassa ja ehkäpä jokunen rock á la carte. Mutta muuta?
   Ensi kertaan, rakkaat lukijani. Syksy saapuu ja sen myötä palaa myös tämän blogin aktiivisuus- pysykää linjoilla!